Thursday, May 17, 2012

Bayi hasil zina lebih suka meninggal dunia dan masuk syurga dulu

Semalam, selepas menonton 30 minit bersama Ustaz Don, tengok sekejap rancangan selepasnya, tak berapa sure tajuk dia, Isu Akidah? Ok, topik dia memang menarik, tentang buang anak dan buang ibu bapa.

Bagi saya, isu buang ibu bapa lebih menyayat hati daripada isu buang anak. Bukan bermakna saya tiada belas kasihan pada bayi yang dibuang itu, tetapi kerana kisah disebalik pembuangan itu yang saya nak tekankan.

Baik, biasa kita baca di akhbar, tv, internet, ungkapan-ungkapan seperti, " bayi-bayi yang tidak berdosa dibuang tanpa belas kasihan di tong-tong sampah, di semak samun, ..." Pada saya, "ibu bapa" yang membuang bayi itu bukannya tidak tahu bayi itu tidak berdosa, bukannya tidak tahu bayi itu suci, tetapi, sebab apa dia tetap buang bayi itu walaupun dia tahu bayi itu suci dan tidak berdosa??

Sebab anak yang dia lahir itu.. ialah anak zina! *Penjelasan* saya bukan memandang hina pada bayi hasil zina apabila saya tulis sebegitu di atas, *No! of course not!* malah saya lagii berasa kasihan pada bayi itu kerana memikirkan apabila dia besar nanti, apabila dia tahu bahawa dia anak hasil luar nikah, tidakkah dia akan berasa saaaangat sedih dan kecewa?? Ya, memang ada yang berjaya menjadi soleh walaupun dia tahu asal usulnya sebegitu, tetapi kita bercakap mengenai umum. Saya bukan mengatakan bahawa semua anak zina itu tidak soleh kerana soleh atau tidak, bukan diwarisi dari ibu bapanya. Jika didikan dari penjaganya baik mengikut Islam, dia juga akan menjadi soleh. 

Tetapi, apa yang saya ingin sampaikan ialah, mungkin bayi- bayi hasil zina ini, mereka lebih gembira dibuang kerana mereka tidak mahu status anak zina itu pada diri mereka. mereka sudah tentu masuk syurga kerana meninggal ketika masih bayi dan kesakitan yang mereka alami ketika dibuang itu pun, sekejap sahaja. Cumanya, kita yang terjumpa mereka di celah- celah semak, terkejut ,sedih dan geram.
Bagi saya, kita tidak perlu kasihan pada bayi itu kerana mereka terus masuk syurga tetapi perlu kasihan kepada penzina-penzina itu kerana melakukan perbuatan yang keji!

Mungkin, kita melihat bayi yang dibuang, dibunuh sebagai suatu yang sangat kejam dan menyedihkan. Tetapi, saat perit yang dilalui bayi itu sekejap sahaja, Selepas itu, dia gembira kerana terus masuk syurga kerana bersih dari secalit dosa pada dirinya.

*tentu pening kan dengan banyaknya perkataan zina . tapi, perbuatan zina semakin berleluasa kan!*
Seperti saya katakan di atas, mungkin bayi itu tidak berasa sedih kenapa "ibu" nya membuangnya, kerana, jika betul "ibu" itu sayang pada bayi tu, si ibu itu tidak akan melakukan perbuatan keji tersebut!

Kan Allah sudah beritahu di dalam Al-quran, jangan hampiri zina bukan jangan berzina.
Maksud hampiri zina ialah keluar berdua-duaan. Jika sudah banyak kali berdua-duaan, tidak mustahil syaitan akan memainkan peranan supaya berzina kan??

Jadi kesimpulannya di sini ialah, ikutlah perintah Allah sebetulnya, buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang. Nasihat buat diri saya juga. Memang scary bila baca tentang banyaknya remaja yang berzina, dan seterusnya, membuang bayi. Allah...
Tambahan pula, remaja- remaja yang berzina, diberikan perlindungan khas di rumah kebajikan untuk melahirkan bayi dan sebagainya. Ya, memang sesi muhasabah juga diberikan kepada mereka tetapi, dengan adanya rumah perlindungan ini, ia seolah-olah memberitahu remaja itu, "oh, tidak mengapa, jika sudah berzina, boleh datang sini, kita boleh tolong awak"  0.0

Jika banyak rumah-rumah perlindungan dibina untuk melindungi remaja remaja tersebut, bukankah remaja-remaja di luar sana yang mungkin "teringin" untuk berzina, tidak akan berasa gerun? Kerana mereka tahu ada pelindungnya. Jadi? Solusinya ialah, muda mudi perlu dididik dengan ajaran Islam yang teguh. Ibu bapa perlu katakan pada anak remaja mereka bahawa boyfriend/girlfriend itu haram dan terangkan sebabnya. Tetapi, maaf cakap, ada ibu bapa yang kononnya  sporting, membiarkan anak mereka keluar berdua-duaan dengan alasan, dunia sudah modern! Allah, yang sebenarnya, Islam lah yang modern dan dating sebelum nikah itu sebenarnya outdated dan ketinggalan zaman!

Ada pula yang kata, " Kami, walaupun keluar dating, kami kuat iman. Kami boleh jaga diri supaya tidak berzina. Tak kaaann lah kami nak berzina."

Dalam Quran, Allah tidak cakap, sesiapa yang kuat iman, boleh jaga diri, pergilah dating. Tetapi, siapa yang rasa-rasa tidak kuat iman, tidak boleh keluar dating.

Allah cakap, jangan hampiri zina. fullstop. Jadi, kita wajib ikut perintah Allah suka atau tidak.
Awak pandai jaga diri ke, kuat iman ke, tetap tidak boleh keluar berdua-duaan. Bagaimana nak dapatkan redha Allah jika pada permulaannya sudah dapat murka Allah?

Pesanan pada diri saya supaya sentiasa memperbaiki diri dengan menjadi hamba Allah yang solehah, anak yang solehah, kakak yang solehah dan insan yang solehah kepada makhluk-makhluk Allah di bumi Allah ini.

*****************************************************

Oh ya, kadang-kadang jika di akhbar atau tv, biasa dikatakan 'seks bebas' dari 'zina'. Mengapa tidak katakan sahaja zina? Ia lebih keras dan membuatkan orang gerun mendengarnya. Apabila dikatakan zina, anak-anak muda akan lebih ingat akan azab Allah yang keras.

Teringat ketika menonton rancangan Madrasah Akidah oleh Ustaz Syed Norhisyam di tv Al-Hijrah, apa yang beliau katakan?  Beliau katakan, sekarang ni, banyak perkataan sudah di "lembutkan" .

Seperti contoh, Zina disebut seks bebas

Arak disebut minuman keras

Babi disebut khinzir.
Beliau kata lagi, seolah-olah babi sudah masuk Islam pula apabila sebut khinzir.

Jadi, cakap sajalah zina, arak dan babi. Ini menunjukkan kita jijik dengan perkara tersebut.

Akhir kalam, remaja-remaja di luar sana, buat saya juga, ikutlah Islam dengan sebenarnya. Patuhlah tanpa berdolak-dalih kerana Allah yang ciptakan kita, Allah tahu apa yang terbaik buat diri kita. :)

No comments: